Aktuelle ytringer-her kommenterer jeg regelmessig aktuelle saker fra media

Tommy Bech, Nittedal

Anders Gievær i VG skriver søndag 07.01 at alt er under kontroll og at ryktene om hemmelig overvåkning fra de hemmelige tjenestenes side ble avvist av Lund kommisjonen. Jeg lurer på om forfatteren av det innlegget har lest hele rapporten.

Lund kommisjonen slo i 1996 fast at politiets overvåkningstjeneste (nå PST) hadde drevet systematisk og ulovlig politisk overvåkning av norske borgere i årene etter krigen.»

Det er riktig at det ikke er dokumentert at det fantes en hemmelig fjerde tjeneste som drev overvåkning av kjente politikere, men kvaliteten på VGs arbeide må faktisk bli litt bedre enn dette. Overvåkningsfuroren på 90 tallet medførte en avgang av en POT sjef og at en justisminister måtte gå. Det kan ikke sees på som en ærerik historie som lederen forsøker å fremstille det som.

Lundkommisjonen satte søkelys mot ulovlig overvåkning fra de hemmelige tjenestene, som endret opinionens holdninger til E-tjenesten og PST.Lundkommisjonen kom med sin rapport i 1996 til Stortingets presidentskap 28. mars. Prosessen ble ledet av Høyesterettsdommer Kjetil Lund, med deltakelse av den tidligere overvåkede professor Berge Furre. Den (Lundkommisjonen, 1996, s.59,) «ser at det på grunn av den omfattende taushet som preger alle sider ved virksomheten, mister tjenestens personell de korrektiver som ligger i den alminnelige informasjonsutveksling i samfunnet». Det var spesielt den ulovlige overvåkningen av venstresiden som fikk størst oppmerksomhet, men kommisjonen så også på overvåkning av høyreekstreme. men det kan henvises til Lundkommisjonens sammendrag for å belyse det faktum at PST kategorisk avviser alle rykter uten å ta hensyn til medieomtaler (Lundkommisjonen, 1996, s.59); «ser at det på grunn av den omfattende taushet som preger alle sider ved virksomheten, mister tjenestens personell de korrektiver som ligger i den alminnelige informasjonsutveksling i samfunnet».

Ytterligere kommentarer kan fås på mobil 40-845879

Nyeste kommentarer

27.09 | 08:33

Hurtiglånstilbud fra € 100 000,00 til € 50 000 000,00 bare på 2 %. Kont...

26.08 | 13:18

Vi tilbyr lån og finansielle tjenester av alle slag. Våre lån veldig fra bedri...

25.08 | 12:32

Vi tilbyr lån og finansielle tjenester av alle slag. Våre lån veldig fra bedri...

19.08 | 18:31

Vi tilbyr lån og finansielle tjenester av alle slag. Våre lån veldig fra bedri...